5 nov. 2009

Konijn op z'n Berlijns

Het is twintig jaar geleden dat de muur is gevallen. Zelf kan ik me er vanzelfspekend weinig meer van herinneren. Wel weet ik nog dat mijn ouders en anderen in mijn omgeving erg onder de indruk waren. De val staat symbool voor vrijheid en gelijkheid.
Woensdag 11 november zend Nederland 2 "Królik po Berlinsku" uit. Wat vrij vertaald "Konijn op z'n Berlijns" betekend. Deze indrukwekkende documentaire begint met een lach en eindigt met een traan.


Cliffnotes:
In het niemandsland van de Berlijnse muur ontwikkelde zich een enorme konijnenpopulatie. Mensen die deze 120 kilometer lange strook grond betraden, die Oost en West Berlijn voor bijna dertig jaar gescheiden hield, liepen hun dood tegemoet. Konijnen daarentegen leven er na het optrekken van de muur aanvankelijk in een paradijs. De muur omsloot het groengebied bij de Potsdammer Platz en er was genoeg te eten, er waren geen natuurlijke vijanden en genoeg ruimte voor iedereen. Alleen de reproductiesnelheid van de konijnen veroorzaakte problemen. Wanneer de muur in 1989 valt, moeten de konijnen plotseling een nieuwe plek zoeken in de grote onbekende stad en dat valt niet mee. Archiefmateriaal en luchtfoto’s van de Berlijnse muur, waarop konijnen prominent aanwezig zijn, wisselen af met interviews met voormalige soldaten, een specialist op het gebied van konijnen en andere ooggetuigen om te eindigen met beelden van konijnen die volledig de weg kwijt zijn in het stads verkeer.

Een absolute aanrader. Geeft een uniek beeld van één van de meest belangrijke gebeurtenissen van onze generatie. De geweldige beelden en fantastische muziek maken het geheel compleet.

Nederland 2 (23:55)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten